fbpx
 

7 tipov ako sa pripraviť na svadobné fotenie portrétov

7 tipov ako sa pripraviť na svadobné fotenie portrétov

Vytvorenie krásnych svadobných fotografií, ktoré budú vašou celoživotnou spomienkou na jeden z vašich najkrajších dní v živote, nie je len zodpovednosť fotografa. Je to spoločná práca svadobného páru a svadobného fotografa.

Nájdite si svadobného fotografa, ktorého štýl sa vám páči

Pri výbere svadobného fotografa, ktorý bude zachytávať spomienky vášho svadobného dňa, je dôležité si určiť čo od neho očakávate a akú máte predstavu o vašich svadobných fotografiách.

Niektoré páry zastávajú názor, že je jedno aký fotograf to bude. Profesionál alebo rodinný príslušník, nevidia v tom rozdiel. Potom ako uvidia výsledok, ostávajú zhrození a znechutení, pretože si mysleli, že výsledok bude v skutočnosti iný, ale sú páry, ktorým to bohato stačí aj v tejto kvalite.

V iných prípadoch si páry uvedomia, že svadobné fotografie budú možno ich jedinou spomienkou na ich svadobný deň. Výber svadobného fotografa je pre tieto zaľúbené páry skutočne významný.

Faktory, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri výbere svadobného fotografa:

  • Cena
  • Štýl fotografií
  • Osobnosť

Cena je pre niekoho skutočne dôležité, avšak svadobný fotograf určite nie je časť vašej svadby, kde treba šetriť. No, ešte dôležitejší je práve štýl fotografa. Ten sa vám musí páčiť. Nevyberajte si  fotografa len preto, lebo je lacný, ale hlavne preto, že ste stotožnení s jeho tvorbou.

V súčasnosti prevládajú vo svadobnej fotografií 3 štýly:

  • Prirodzene vyzerajúce
  • Dark & Moody
  • Bright & Airy

 

Najlepšie ako si vybrať svojho svadobného fotografa, pokiaľ vám skutočne záleží na vašich fotkách, je pozrieť si jeho portfólio na jeho webe alebo ho poprosiť či by vám nevedel na ukážku poskytnúť prístup ku galérií.

Nikdy si teda nevyberajte fotografa, s ktorého štýlom nie ste stotožnení, len preto, lebo ja lacnejší ako iní svadobní fotografi.

svadobny fotograf roznava

Zvážte tím svadobných fotografov

Ako tím alebo pár svadobných fotografov hovoríme, že je lepšie mať dvoch fotografov ako jedného. V zahraničí je to pomerne rozšírený fenomén a má to svoje dôvody.

  • Získate viac fotografií – vašu svadbu fotografujú dvaja ľudia a to znamená vo výsledku viac kvalitných a dobrých záberov.
  • Získate fotografie z viacerých perspektív – vďaka tomu, že sú fotografi dvaja, je možné zachytiť dôležité momenty z viacerých uhlov. V prípade obradu nie je vhodné, aby sa fotograf v rýchlosti premiestňoval po celom kostole, vďaka tomu, že fotia dvaja ľudia, je pohyb minimalizovaný.
  • Fotografi sú na dvoch miestach naraz – okrem toho, že sa nedostávame  do časovej tiesne, tak jeden fotograf sa venuje prípravám ženícha a druhý fotograf sa venuje prípravám nevesty.

Povedzte svadobnému fotografovi svoju predstavu

Vytvorte si svoju predstavu a podeľte sa s ňou so svojim fotografom.  Váš svadobný fotograf, má vedieť pracovať sám. Keď mu dáte, pózy, ktoré sa páčia vám, určite vám ich s radosťou zhotoví a dá  do týchto fotografií kúsok seba. 

Svadobní fotografi sú radi, keď s nimi svadobný pár spolupracuje a neboja sa ukázať a povedať aké sú ich predstavy.

svadobny fotograf vranov nad toplou

Vyhraďte si dostatočný čas na fotenie svadobných portrétov

Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale svadobný fotograf potrebuje pre zhotovenie svadobných portrétov viac ako 15 alebo 20 minút. Nič nebráni našej tvorivosti viac  ako nedostatok času. Ak nemáme čas, nemôžeme vytvoriť magické portréty, na ktoré budete spomínať.

Fotografovanie v deň svadby je ukážkou, kedy je ovplyvnený práca fotografa najviac. Ako svadobní fotografi odporúčame fotenie portrétov v iný deň ako je ten svadobný. Okrem toho, že sa predíde časovej tiesni, tak sa portréty nemusia fotiť v okolí obradu a oslavy, ale môžu sa fotiť v inom kúte Slovenska.

TIP : Na fotenie svadobných portrétov je najlepšie vyhradiť si aspoň hodinu a pól až dve hodiny. Pokiaľ máte aj svadobného kameramana, on tiež potrebuje do svojich záberov pózy. Často sa v tomto prípade stáva, že si kvôli nedostatku času kameraman a fotograf, tak nepriamo zavadzajú. V niektorých pózach sa dokážu navzájom inšpirovať, no niektoré sa nehodia na video a naopak niektoré na fotku.  Pre kvalitnú prácu oboch strán, je čas skutočné dôležitý.

fotograf svadba vychod
svadobny fotograf trebisov

Čas fotenia, lokácia a svetlo zohrávajú dôležitú rolu

Rovnako ako čas aj prostredie je pri fotení svadobných portrétov veľmi dôležité. Áno síce ide o lásku a emóciu dvoch zaľúbených ľudí, ale prostredie a svetelné podmienky dotvárajú celkový vzhľad fotografie.

Miesto si môže vybrať podľa toho či vám je citovo blízke, ktoré sa vám páči.  Niekedy nastáva otázka či sa fotiť v interiéri alebo v exteriéri. My určite odporúčame fotenie v exteriéri, ktoré je veľmi obľúbené. Fotiť sa dá na rôznych miestach. V poliach so pšenicou, makové, levanduľové polia, vinice, sady, jazerá, lesy alebo nejaká zaujímavá architektúra či prírodný úkaz vo vašom okolí. Porozmýšľajte a možno niečo vo vašom okolí nájdete.  Vždy je však vhodné poradiť sa s vašim fotografom. Môžete mať na pamäti niekoľko miest, ale fotograf  vám vždy poradí ako to tam bude vyzerať.

Poradí vám, kedy je najlepší čas na fotenie na daných miestach.  Nechajte si určite poradiť.  Niektoré miesta môžu byť skutočné krásne, no na priamom slnku v čase obeda sa bude fotiť určite veľmi zle a ani výsledok nebude taký krásny ako si predstavujete. Určite neodporučáme fotenie na obed. Pokiaľ chcete fotenie v deň svadby, vyčleňte si čas na fotenie v čase západu slnka. Vaše fotografie budú mať úplne inú atmosféru.

Pokiaľ sami neviete, kde by ste chceli vytvoriť vaše svadobné portréty, tiež sa neváhajte poradiť so svadobným fotografom, určite pokiaľ danú lokalitu pozná, tak vám veľmi rád dá inšpirácie, kde budú vaše svadobné portréty vyzerať pekne.

TIP – Pokiaľ vám počasie nevychádza a vy by ste nechceli fotiť v interiéri, nemusíte to vôbec vzdávať. Pokiaľ sa fotíte v iný deň, fotenie v daždi je rovnako magické ako fotenie počas krásneho západu slnka. Stačí jednoduchá rekvizita a tou je biely alebo priesvitný dáždnik. V prípade, že to vyzerá na chladnejší deň, určite nech nevesta nepodceňuje počasie a zoberie si niečo na seba.

svadobny fotograf svidnik

Emócia

Vaša láska a radosť sú všetkým! Našou najdôležitejšou radou, ktorú vám môžeme dať, je – Užite si deň a vaše svadobné fotenie! Nemusíte sa vôbec cítiť v strese. Primárne je o vás. Je úplne jedno aké je počasie, je jedno, že sa vám trošičku zašpinili šaty. Zachovajte si otvorenú myseľ, usmievajte sa a majte radosť po celé fotenie. Dôležité je, aby ste boli na fotení obaja uvoľnení. Vaše fotografie budú odrážať,  krásu, radosť a lásku medzi vami.

svadobny fotograf rimavska sobota
svadobny fotograf rimavska sobota

Detaily a záľuby

Detaily pri svadobných portrétoch oživia vaše fotografie. Kytica, snubný prsteň či svadobné obrúčky či závoj. Môžete zvoliť aj o niečo netradičnejšie rekvizity a zakomponovať ich do svadobných fotografií. Zakomponujte do svadobných fotografií napríklad aj vášho domáceho miláčika, ktorý pre vás znamená veľa. Dymovnice, perie, šampanské, svetielka. To všetko a omnoho viac dokáže oživiť a ozvláštniť vaše svadobné fotografie, 

TIP: Máte hobby alebo povolanie, ktoré sa dá zakomponovať do svadobných portrétov? Bicykel, motorka, gitara môžu byť skvelými doplnkami pre fotenie vašich svadobných portrétov.  

fotograf na svadbu roznava
svadobny fotograf svidnik
Mgr. Nikola Karoľova
nicolette.karolova@gmail.com
No Comments

Post A Comment